TT Ads

For noen så er uttøyningen etter trening en absolutt nødvendighet, i mens noen mener den er unødvendig og bortkastet tid. Forskere har problemer med å kunne påvise at uttøyning faktisk har en målbar effekt, men hvorfor mener mange toppidrettsutøvere, mosjonister, og trenere at det likevel er viktig å tøye ut både før og etter trening?

Hvorfor man bør tøye ut

Mange mener at uttøyning har en positiv effekt på kroppens bevegelighet og smidighet, uansett om man er toppidrettsutøver eller overhodet ikke trener. Tøying av kroppen er for alle uansett alder. Man bør likevel ikke kaste seg ut i det, uten å vite litt om hvordan man bør gjøre det. Det er viktig at man ikke overstrekker musklene, men går stille og rolig frem. Har man stikkende smerter i muskler eller ledd bør man unngå å tøye disse områdene fordi det kan gjøre det verre.

Uttøyning kan gjøre kroppen avbalansert, og det gir en avslappende effekt på personen fordi enkelte hormoner slippes ut. Sett fra et idrettsperspektiv så kan uttøyning minimere risikoen for skade, en høyere prestasjonsevne og forbedre muskelrestitusjonen. Grunnen til at prestasjonsevnen blir bedre hos mange er fordi kroppen blir mer bevegelig.

Når det kommer til selve øvelsene så er det kun fantasien som setter grenser. Det anbefales at man holder strekket i mellom 30 til 60 sekunder for å få best mulig effekt. Tøyer man før eksplosiv trening anbefales det at man holder strekket i mindre enn dette, fordi utstrekning av musklene kan gjøre muskelfibrene slappe.

Ønsker man å forbedre kroppens smidigheter ytterligere, så kan det være en god ide å prøve yoga eller pilates. Disse treningsformene kombinerer smidighetstrening med styrke, og mange med stiv rygg og nakke har hatt god effekt av treningstypen. Yoga og pilates er også enkle treningsformer, alt man egentlig trenger av utstyr er en god yogamatte.

TT Ads